Ovis Kempo

Több mint óvodás sport!

A foglalkozás tartalma:
Eséstechnika, tartásjavító és törzsizom erősítő gyakorlatok, küzdelmi játékok, a judo sportág alapjai, labdás-, fogó- és szerepjátékok, koordinációfejlesztő gyakorlatok és általános gimnasztikai elemek.

Az Ovis kempo név azt sugallja, hogy ez egy óvodásoknak tartott tanfolyam, de ennél sokkal többről van szó. Olyan edzéstervet dolgoztunk ki, ami a gyerekek egészséges testi fejlődését segíti elő. A foglalkozáson megismerkednek a sportág alapjaival, ezáltal megtanulják a helyes eséstechnikát. Játékosan tanulják a különböző gimnasztikai elemeket, így egyre finomabb lesz a mozgásuk, fejlődik a koordinációjuk. Felkészülnek a közeledő iskolai élet rendjére, javul a magatartásuk és a tanulási képességük. Az óvodássport azért is fontos, mert vannak olyan testi képességek, melyek fejlesztését már ebben a korban el kell kezdeni. A program legfőbb célja a különböző mozgásszervi elváltozások megelőzése, amit nem elég iskoláskorban elkezdeni, mert általában már alsó tagozatos korra kialakulhatnak. A foglalkozás alapja egy évszázadok óta bevált távol keleti testkultúra, ami a mai japán testnevelést képezi és egyre több országban, így Magyarországon is, tanterv szerint a testnevelés része. Kiváló alapokkal szolgál valamennyi sporthoz, amit gyermekük iskoláskorában szeretne űzni. A gyerekeknek, a játékos feladatoknak köszönhetően, kellemes emlékeik lesznek a sportról, ezért szívesen folytatják későbbi életükben is. A foglalkozást lányoknak és fiúknak egyaránt ajánlom.

Eséstechnika
Felmerülhet a kérdés, hogy mivel ad többet a kempo sportág, mint a többi keleti küzdősport. Azon kívül, hogy ez már kisgyermekkorban is eredményesen oktatható, nem tartalmaz a testi épségre veszélyes elemeket, minden izmot megmozgató gyakorlatokat és az eséstechnikát viszont igen. Az esni tudás fontosságát nem szükséges megmagyarázni. A megtanult mozgást később akkor is alkalmazza a gyermek mikor szüksége lesz rá a jeges, havas járdán, a kerékpározás vagy síelés közben, az élet bármely területén. Ausztriában a kisiskolásoknak kötelező és önálló tantárgy az eséstan (a testnevelési órákon kívül). Az egész ovis kempo foglalkozás, így az eséstanulás is, speciális szőnyegen (tatamin) történik. Ezek a szőnyegek préselt szivacsból készülnek, műanyag bevonattal. A tatamin minden veszély és fájdalom nélkül tanulnak a gyermekek esni, ezen kívül megvédi őket a játékok során adódható horzsolásoktól, zúzódásoktól, a gyakorlatokat biztonságosabb közegben végzik.

Küzdelmi Játékok
A küzdősportokról, így a kempo-ról is sokan gondolják, hogy durva, veszélyes és nem az óvodába való. Az ovis kempo minden szempontból cáfolja ezt a hitet. A szigorú szabályok közé szorított küzdelmi játékok nem veszélyesebbek egy labda- vagy egy fogójátéknál. Amíg a gyermekek nem tudnak tökéletesen esni, nem tanulnak dobástechnikákat. A küzdelmi játékok nagy része, nem igényel speciális technikákat, csupán a fizikai képességeiket, ügyességüket használják a gyerekek. Minden gyermek szeret birkózni, összemérni erejét társaival. A küzdelmek alkalmával levezetik azokat a felesleges energiákat, feszültségeket melyek a rossz magatartásért felelősek.

“Ovis Kempo” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: SVSE Kempo Klub

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük